Skærer du tænder om natten? Få bruxisme behandling med disse bideskinner af tandlæge kvalitet

skærer tænder om natten

Disse bideskinner til bruxisme er designet af Dentopy til aktivt at beskytte dine tænder fra for tidlig slitage og skade, ved at forhindre dig i at skære tænder om natten.

Disse bideskinner til bruxisme bliver specielt fremstillet med tandaftryk, for at passe til dine tænder og din mund, så du kan få en behagelig søvn.

70% lavere priser end hos den typiske tandlæge.

Samme høje kvalitet bideskinner som du får hos tandlægen, til at forhindre dig i at skære tænder om natten.

Skæring af tænder om natten og bruxisme. Hvad du har brug for at vide.

Hvad er bruxisme (tænderskæren)?

Overdreven tænderskæren, også kendt som bruxisme, er en tilstand hvor du typisk skærer med tænderne, eller spænder i kæben om natten.

Hvordan stopper jeg min bruxisme?

Der findes ikke nogen konkret kur til at styre og ordne symptomerne for bruxisme (tænderskæren), men der findes flere løsninger der kan hjælpe. Ved at anvende en specialfremstillet bideskinne, kan du sikre en beskyttende barriere for dine tænder, mens metoder til lindring af stress, såsom afslapningsøvelser eller rådgivning, kan hjælpe dig med at kontrollere stress og angst.

Forsvinder bruxisme nogensinde?

I visse tilfælde vil bruxisme (tænderskæren) forsvinde på egen hånd, helt uden særlig behandling. Dog gælder det, at bruxisme for mange personer er en kronisk tilstand, der fortsætter over tid.

Det er vigtigt at bemærke de underliggende årsager til bruxisme, såsom stress, skæve tænder eller problemer med søvn, skal håndteres for effektivt at kunne kontrollere eller lindre symptomerne.

Hvor slemt er bruxisme?

Bruxisme (tænderskæren) kan variere i forhold til hvor slemt det er, men hvis ikke det bliver behandlet, eller udvikler sig til at være kronisk, kan det føre til alvorlige komplikationer. Dette kan inkludere skade på tænderne, såsom slitage, skår og brud, smerter i kæben, lidelser i kæbeleddet, hovedpine og ansigtssmerter, søvnforstyrrelser, tilbagetrækning af tandkødet, såvel som ændringer i selve ansigtets udseende.

bruxisme

Hvorfor skærer man tænder?

Mens stress og angst kan forårsage tænderskæren, opstår de fleste tilfælde mens man sover, og bliver typisk associeret med et ujævnt bid, skæve eller manglende tænder eller søvnforstyrrelser som søvnapnø.

At skære tænder om natten – konsekvenserne uden en behandling af bruxisme

Uden korrekt behandling for bruxisme om natten (tænderskæren), kan der opstå flere forskellige konsekvenser. Her er nogle mulige udfald:

 • Tandskade: Den konstante skæren og det jævne pres på tænderne, kan føre til betydelig tandskade med tiden. Det kraftige tryk og friktionen, kan forårsage slitage, skår og revner i emaljen på tænderne.
 • Smerter i kæben og Temporomandibulær Dysfunktion (TMD): Kraftigt pres på kæben kan føre til lidelser såsom Temporomandibulær dysfunktion (TMD), hvilket er kendetegnet med smerter i kæben, besvær ved at åbne og lukke munden, og mere.
 • Hovedpine: Den intense aktivitet af musklerne der associeres med tænderskæren, kan forårsage hovedpine, især når man vågner op om morgenen.
 • Forstyrrelser af søvnen: Bruxisme kan forstyrre den normale søvn, både for den, der skærer tænder, og for partneren der sover ved siden af.
 • Tilbagetrækning af tandkødet: Det kraftige tryk der bliver placeret på tænderne, og det omkringliggende væv under tænderskæren, kan føre til en tilbagetrækning af tandkødet. 
 • Forandringer i ansigtets udseende: I nogle tilfælde kan kronisk bruxisme faktisk føre til ændringer i ansigtets udseende. 

Hvis du er i tvivl om du lider af bruxisme, anbefales det at du kontakter din tandlæge.

bruxisme behandling

Hvorfor bideskinner er en god måde at beskytte dine tænder fra tænderskæren

Bideskinner anses som en fremragende måde at beskytte dine tænder fra tænderskæren, også kendt som bruxisme, af flere forskellige årsager:

 • Absorberende effekt: Bideskinner fungerer som en slags pude, mellem dine tænder i over- og underkæben, og hjælper ved at absorbere kræfterne der skabes ved at skære tænder eller når du bider sammen. De danner altså en beskyttende barriere, der hjælper med at fordele trykket jævnt, og minimere påvirkningen på dine tænder.
 • Forebyggelse af slid på tænderne: tænderskæren kan føre til kraftig slid på tænderne, inklusive skår, revner og nedbrydning af emaljen på tænderne. Bideskinner skaber en fysisk barriere, der forhindrer dine tænder i at gnide mod hinanden, hvilket reducerer risikoen for tandskader og bevarer tændernes struktur.
 • Afslapning af kæbemusklerne: Bideskinner kan også hjælpe med at afslappe musklerne i kæben. Ved at fungere som en minimal adskillelse, mellem dine tænder i over- og underkæben, hjælper de med at lindre det tryk der er på kæbemusklerne, der kommer fra tænderskæren eller når man bider tænderne sammen ofte. Dette kan hjælpe med at reducere smerten i kæben, hovedpine, og muskelspændinger i forbindelse med bruxisme.
 • Tilpasset form: Specialfremstillede bideskinner bliver særligt designet til at passe til din mund. Disse bideskinner bliver fremstillet af aftryk fra dine tænder, og giver den mest behagelige pasform. Specialfremstillede bideskinner tilbyder bedre beskyttelse, og er mindre tilbøjelige til at forskyde eller løsrive sig mens man sover, sammenlignet med de bideskinner man kan købe i håndkøb.
 • Langvarig besparelse: Selvom de specialfremstillede bideskinner typisk koster mere til at starte med, sammenlignet med de bideskinner man køber i håndkøb, er de mere holdbare, og designet til at holde i længere tid. At investere i en bideskinne med god pasform, og som er af høj kvalitet, kan hjælpe dig til at spare penge i det lange løb, ved at undgå dyre tandbehandlinger for at reparere beskadigede tænder.

Det er vigtigt at bemærke, at mens bideskinner er effektive til at beskytte dine tænder, så behandler de ikke det underliggende problem, altså årsagen til bruxisme.

Behandling af tænderskæren og bruxisme: tabel der sammenligner bideskinner til bruxisme.

Hvad er den bedste løsning for min bruxisme? Med Dentopy bideskinner får du et produkt i samme høje kvalitet som hos tandlægen, til 70% af prisen.

Helt Tilpasset
Pris pr. Bideskinne
Bekvemmelighed
Nem Udskiftning
Tandlægekvalitet
30 Nætters Tilfredshedsgaranti
Gratis Tandaftryk
DENTOPY
645 kr. derefter 495 kr. hver 6. måned
10 Minutter derhjemme
Tandaftryk gemt
Til hver en tid
Tandlægen
Over 2.000 kr.
2 Ture til tandlægen
Start forfra
Ved betalte konsultationer
Apoteket eller Matas
320 kr.
Hyppige ture, mange udskiftninger
Start forfra

Ofte Stillede Spørgsmål:

Hvornår bør jeg være bekymret for at skære tænder?

Du bør altid være bekymret hvis du oplever bruxisme, altså skærer tænder, når det fortsætter eller bliver slemt, når det forårsager betydelig tandskade, smerter og ubehag i kæben, hovedpine, smerte i ansigtet, søvnforstyrrelser, tilbagetrækning eller følsomhed af tandkødet, eller ændringer i tandstillingen eller bidet.

Disse tegn kan indikere at din bruxisme har en indflydelse på din mundhygiejne, livskvalitet, eller overordnede helbred.

Hvilken lidelse forårsager tænderskæren?

Præcist hvorfor man oplever tænderskæren, eller bruxisme, er ikke helt forstået, og der er ingen specifik mangel eller lidelse, der er identificeret som den eneste årsag.

Der findes dog visse mangler, såsom mangel på magnesium, D-vitamin og kalk, der indirekte kan forårsage orale helbredsproblemer, der har potentiale til at gøre din bruxisme værre.

For eksempel, kan mangel på magnesium påvirke spændinger i musklerne, eller forårsage spasmer, mens mangel på tilstrækkelig indtagelse af D-vitamin og kalk kan svække tænderne, hvilket gør dem mere skrøbelige hvad angår tænderskæren og skader.

Ikke desto mindre, er det vigtigt at være klar over, at disse mangler ikke alene er årsagen til bruxisme, da der er mange faktorer der spiller ind, såsom stress, angst, søvnforstyrrelser og tandproblemer.

Bør ens tænder røre hinanden, når man slapper af?

Når du slapper af, bør dine tænder ikke røre hinanden.

Den naturlige position på din kæbe og dine tænder, i en afslappet tilstand, bør have en smule luft mellem de øvre og nedre tænder.

Dette gør det muligt for kæbemusklerne at slappe af, og kæbeleddet mulighed for at sidde en i afslappet stilling. Ved at bevare lidt luft mellem tænderne når man er i hvileposition, undgår man unødvendigt tryk tryk på kæben, og reducerer risikoen for at skære tænder eller spænde i kæben.

Det er vigtigt, at bemærke alle personers bid og hvileposition kan variere en smule, men som udgangspunkt, er målet at have en afslappet og behagelig position, med lidt luft mellem tænderne, når man ikke aktivt tygger mad, eller snakker.

Kan tandlæger behandle bruxisme?

Ja, tandlæger behandler ofte bruxisme (tænderskæren).

De spiller en vigtig rolle hvad angår diagnosticering og behandling af tilstanden. Tandlægerne er uddannet i at genkende tegn og symptomer på bruxisme undervejs i tandlægens undersøgelser.

De kan vurdere omfanget af skaderne som tænderne har lidt på grund af tænderskæren, og de kan også vurdere de underliggende årsager for tænderne, der kan være årsag, eller bidrage, til bruxisme, såsom skæve tænder eller unormalt bid.

Findes der en permanent løsning på bruxisme?

Der kendes ikke til nogen permanent kur mod bruxisme (tænderskæren), fordi der kan være adskillige faktorer der alle spiller en rolle, og at det ofte er en kronisk tilstand. Dog findes der adskillige metoder til behandling, såsom bideskinner, der effektivt kan håndtere og lindre symptomerne på bruxisme, og give langvarig lindring.

Hvad kan forveksles med bruxisme?

Der findes flere forskellige tilstande eller typer adfærd, der kan forveksles med bruxisme (tænderskæren), på grund af de alle deler lignende symptomer.

Dette inkluderer søvnapnø, Temporomandibulær Dysfunktion (TMD), skæve tænder, søvnrelaterede forstyrrelser og bevægelser, bivirkninger fra medicin, såvel som psykologiske faktorer, såsom stress eller angst.

Søvnapnø kan eksistere sideløbende med, eller blive forvekslet med bruxisme, på grund af den spænding man oplever, i forbindelse med at åbne luftvejene. TMD kan komme til udtryk i form af spænding af kæben og spændinger i musklerne, ligesom bruxisme. Skæve tænder kan skabe unormale vaner der resulterer i et bid, der minder om tænderskæren.

Andre søvnrelaterede forstyrrelser kan involvere gentagne bevægelser under søvn. Bivirkninger fra medicin og psykologiske faktorer kan også minde om bruxisme.

En præcis diagnose udført af en professionel, såsom en tandlæge eller læge, er afgørende for at kunne identificere bruxisme i forhold til andre lignende tilstande og adfærdsmønstre.