bideskinne bivirkninger

Bideskinne bivirkninger: Beskyt dine tænder

by

Skal du til at anvende bideskinne for første gang, eller kæmper du med et tilbagevendende problem med bruxisme?

Så er det helt normalt at du har bekymringer omkring eventuelle bideskinne bivirkninger, og gerne vil lære mere om hvad du skal være opmærksom på, for at beskytte dine tænder og kæber bedst muligt.

Først og fremmest er det vigtigt at bemærke, at det er de færreste personer der oplever slemme bivirkninger, og at du derfor bør være helt rolig ved at bruge en bideskinne.

Nedenfor vil vi dog gennemgå de hyppigst forekommende bivirkninger og udfordringer, som patienter kan opleve ved jævnlig brug af en bideskinne, såvel som give et par tips og tricks, til hvordan du bedst kan håndtere det. God læselyst!

Bideskinne bivirkninger ved køb på Apoteket eller Matas

Ikke alle bideskinner er ens. Derfor vil du også opleve, at de bideskinner man køber i håndkøb er anderledes, fra de specialfremstillede bideskinner du kan købe hos Dentopy, eller som du får fremstillet gennem tandlægen. Dem du køber på apoteket er ikke tilpasset dine tænder, og har derfor flere bivirkninger end den anden type.

Løs bideskinne

For eksempel, kan du i de første par uger efter dit køb opleve, at bideskinnen falder ud af munden imens du sover.

Det er helt normalt for de færdiglavede bideskinner man køber, men med lidt tilvænning kan det godt være man ikke længere oplever dette sker, efter et par ugers eller måneders brug. I langt de fleste tilfælde sker det dog slet ikke, når du benytter en tilpasset bideskinne, der er fremstillet specielt til dig.

Irritation af tandkødet

I nogle tilfælde kan brugen af bideskinner forårsage irritation eller sår på det bløde væv i munden, såsom tandkødet, kinderne eller tungen.

Det kan ske på grund af friktion eller tryk fra skinnen. Brug af en dårligt tilpasset bideskinne, eller en bideskinne af lav kvalitet, kan øge risikoen for en sådan irritation. Dette er en anden årsag til at vælge en specialfremstillet bideskinne, der passer specifikt til dine tænder og din mund.

Ømhed i tænderne eller kæben

Ømme tænder og kæber kan også opstå især i den første tid, efter man er begyndt at bruge sin bideskinne. Det er en midlertidig ømhed eller følelse af ubehag i tænder, tandkød og kæber. Dette ubehag kan opleves, fordi kæbemusklerne og tænderne lige skal have lidt tid til at vænne sig til det nye apparat. Men med tiden vænner de fleste sig til at bære bideskinnen, og eventuel ømhed aftager eller forsvinder helt.

Isninger

I samme boldgade, kan man også opleve ekstra følsomhed i tænderne eller tandkødet, hvilket igen typisk sker når bideskinnen gnaver eller gnider, fordi den ikke er korrekt tilpasset munden. Med tiden kan man derfor opleve et for stort tryk på tænderne, og denne følsomhed kan vise sig som midlertidigt ubehag ved indtagelse af varm eller kold mad eller drikke, altså det man også kalder for isninger.

Retningen på bidet kan ændre sig

I sjældne tilfælde kan langvarig og ukorrekt brug af bideskinner føre til ændringer i bidets retning, altså den vinkel man tygger med tænderne på. Det kan medføre en forkert justering af over- og undermunden med tiden, hvilket kan føre til besvær med at tygge sin mand, eller ubehag når man bider sammen og når man taler.

Denne bivirkning ses typisk kun hos personer der har købt en standard bideskinne som ikke er tilpasset individuelt. Det er derfor vigtigt at bruge en bideskinne, der er tilpasset sine egne tænder og at man kontakter sin læge eller tandlæge, hvis man oplever dette symptom.

Bideskinne bivirkninger ved køb hos Dentopy.dk eller Tandlægen

At få fremstillet en speciel bideskinne der passer til ens kæbe, tænder og mund, betyder at man i mange tilfælde oplever færre, og mildere bivirkninger ved anvendelsen.

Samtidig er der ikke nogle specifikke bivirkninger der kun opstår ved denne anvendelse, og ikke ved de masseproducerede, men det betyder dog ikke, at man ikke godt kan opleve visse bivirkninger.

Smerter eller ubehag

Det kan for eksempel nævnes, at nogle personer oplever smerter eller ubehag i kæbeleddet, når de bruger en ny bideskinne.

Det er trods alt en ny anordning man har i munden, og det kan betyde at man oplever smerter eller ubehag i kæben, klik- eller poppe lyde i kæbeleddet, eller generelt har problemer med at åbne og lukke munden i morgentimerne.

I de fleste tilfælde er disse symptomer midlertidige og aftager, når personen vænner sig til at bære bideskinnen. Dette problem opstår hyppigere med de færdiglavede bideskinner man køber på apoteket, end de specialfremstillede der bliver udført efter ens eget tandaftryk.

Mere mundvand

En anden bivirkning af en bideskinne kan være, at man oplever ændringer i spytproduktionen. At benytte en bideskinne kan nemlig forårsage enten overdreven spytsekretion eller mundtørhed, afhængigt af den enkelte. Overdreven mundvand kan forekomme i starten, når munden tilpasser sig skinnen, men det aftager også typisk med tiden.

Tør mund

Omvendt, oplever nogle personer et problem med tør mund. Dette skyldes at skinnen skaber en barriere mellem tænderne og den naturlige strøm af spyttet. Men også denne mindre bivirkning fortager sig med tiden, når man har vænnet til til at benytte sin bideskinne.

Ubehag om morgenen

Sidst kan det nævnes at nogle personer midlertidigt oplever et kortvarigt ubehag eller stivhed i kæben om morgenen, efter at have båret en bideskinne hele natten. Det kan skyldes, at kæben i længere tid har været placeret i en bestemt stilling, hvilket kan forårsage muskelspændinger eller træthed.

Her kan blide øvelser eller udstrækning af kæbemusklerne hjælpe med at afhjælpe dette ubehag. Igen er det typisk noget man oplever med de bideskinner man køber på apoteket eller i Matas, og det er sjældent at opleve vedvarende problemer med din specialfremstillede bideskinne.

Afsluttende ord

Vi har nu gennemgået de mest almindelige udfordringer, problemer og bivirkninger som folk oplever med deres bideskinne. Alle de ovenstående bivirkninger sker hyppigere for personer der har købt en færdiglavet bideskinne på apoteket, i Matas eller lignende håndkøb, og sker de for personer med en tilpasset bideskinne, oplever man typisk mildere symptomer.

Hvis du har købt din bideskinne hos Dentopy, kan du inden for 30 dage efter modtagelse frit få den justeret, eller fremstillet en ny, hvis du oplever smerter eller problemer. Vi håber at du har lært noget af denne artikel, og fundet frem til om dit symptom er midlertidigt, eller noget du skal gøre noget ved.

0 Comments

Submit a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Related Articles

Bør man vælge en bideskinne fra apoteket eller Matas?

Bør man vælge en bideskinne fra apoteket eller Matas?

Det er vigtigt at man vælger den rigtige bideskinne, da man på denne måde giver sig selv de bedste vilkår for ikke at skære tænder i søvne, og på den måde kan bekæmpe de forskellige problemer der kan opstå i denne sammenhæng. Der er dog en række forskellige muligheder...

RFS Skinne: Din guide til beskyttelse af tænderne

RFS Skinne: Din guide til beskyttelse af tænderne

Man bruger sine tænder mange gange om dagen, og hvis man oplever ubehag, smerte eller andre symptomer, kan det hurtigt gå ud over livskvaliteten. Bruxisme rammer mange danskere hvert år, og selvom der ikke findes en permanent kur til problemet, kan en RFS skinne...

Bideskinne tandlæge pris: Alt du skal vide

Bideskinne tandlæge pris: Alt du skal vide

De fleste danskere der har brug for bideskinner, finder ud af det hos tandlægen i forbindelse med et tandtjek, og mange ender med at komme ud af klinikken med en uventet ekstra regning. Men der er faktisk billigere alternativer, der både skåner din pengepung, og...

Sign up for more tips!